Episodul 11/26.aprilie 2018

“Traducere”

Eu trebuie s-o iau de la capat

Nu mi-a trebuit mult timp dupa revolutie  ca sa-mi dau seama ce lupta ne asteapta… Cum va trebui sa luptam” la baioneta” zi de zi pentru a “fura” celor ce consacrasera  invutirea fara just temei spus generic,spaga mai popular, cate o felie, cat de mica de dreptate si echitate sociala, ca o oaza de democratie intr-un pustiu de constiinte moarte. Azi asa, maine asa, s-ar fi strans cate ceva….. Numai ca remanenta structurilor de forta, incurajate de tot felul de avantaje materiale oferite cu generozitate de factorii politici interesati, au facut practic foarte grea, aproape imposibila lupta noastra.

Dar, colac peste pupaza, ultimii  6 ani de conducere “social-democrata” ( social-democrata pe naiba!)au facut sa  ne trezim azi in situatia in care sa pierdem si  transparentele  feliute pe care le castigaseram cu truda in ultimile decenii. Am stiut ca va fi greu, dar chiar asa?!

Doar un an, doi dupa revolutie a durat luna de miere. Atunci multi oameni capabili s-au putut afirma….Suficient cat sa avem iluzia ca se poate si altfel si sa ne amorteasca simturile. Apoi s-au asezat temeinic pe treaba noii-vechi conducatori si n-au mai lasat nimic la intamplare,n-au mai cedat nimic, din ceea ce se obisnuisera sa fie “dupa placul lor,pentru-ca se poate”, exersat indelung in epocile anterioare.Oamenii de valoare si de caracter au fost inghititi tot atat de repede cum aparusera  de marea masa a infractorilor, treziti din hibernare.  Asa am ajuns o tara cu o coruptie generalizata. Asa a ajuns sa ne cunoasca o  lume intreaga  ca o tara in care nimic nu conta, nimic nu se face fara  spaga.Si cei din afara, intelegand perfect “criteriul absolut al spagii” s-au adaptat rapid si atat de bine incat orice obiectiv a urmat, de la cele mai putin importante la cele foarte mari,  nu  s-a putut face decat prin “captarea” bunavointei celor din interior care puteau“aranja” lucrurile….intotdeauna impotriva si pe seama  omului de rand… Nu conta din ce partid faceau parte, nu contau ideologii, nu conta nimic …. decat spaga! Cu cat erai mai sus in ierarhie cu atat puteai  face mai multe ………, chiar daca de multe ori curele de transmisie erau  cele mai bizare personaje, de la avocati, la jurnalisti, la interlopi, fosti condamnati, fii de securisti sau nomenclaturisti, sportivi, etc….Si asa s-au creat niste precedente ( istorii, traditii comune)care fac aproape imposibila acum destructurarea retelelor care de multe ori au ajuns sa se “mosteneasca”  din tata-n fiu, de la nas la fin …. facand practic mult mai dificila orice lupta anticoruptie.Altfel spus daca acum douazeci de ani ma “luptam” cu tatal, sa zicem de exemplu, generalul Florica, acum ma lupt cu fiul, Claudiu Florica….si exemple-s cu miile…

Din cauze accidentale, legate de multe ori fie de implicarea unor factori externi  (ca OLAFul in cazul Teldrum,sau a unor procese demarate in afara cu reverberatii si la noi), ori interni,  determinati de frustarea unor “fluturi”  ajunsi in cautarea luminii perpetue, citeste inavutirii, pe niste lampi care i-ar fi facut scrum, daca nu ar fi dat din ei tot ce puteau, citeste stiau, ca sa mai  stinga din “arsura”……s-au mai produs mici gripari, din pacate doar a catorva pixeli din milioanele displayului coruptiei…. Total nesemnificativ! …….Acum  totul merge din ce in ce mai greu, explicabil prin conexiunile transpartinice multiple de care pomeneam in dezvoltare continua, care tind sa nu mai lase nicio farama nemaculata…..Si daca zilele acestea aflam de dosarul  de la CFR,spaga descoperita de 22 milioane de euro,  in contractul de reabilitare a rutei Bucuresti-Constanta, faceti un mic exercitiu de imaginatie si ganditi-va  cate rute au mai fost sau ar fi trebuit sa fie “reabilitate”, cate autostrazi, cate intreprinderi, cate terenuri, buticuri…..cate mai mici sau mai mari industrii, sisteme  (sanatatea, invatamantul, cercetarea….), administratii si ministere…..Supuse toate unui jaf permanent, cu metode din ce in ce mai sofisticate, nu este de mirare ca sub ochii nostri  se deruleaza inca “decontari”  incepute cu ani de zile in urma, intre factorii de decizie politica si cei alesi sa execute, indiferent de apartenenta politica, indiferent daca unii dintre ei poposisera pe timp scurt prin puscarie, treaba mergand in continuare cum fusase stabilita…. Cum sa intervii intre ei, cand pe conexiunile lor s-a bazat intreaga distrugere a avutiei nationale, materiale si umane….  intru bunastarea si viitorul luminos al lor si al familiilor lor….Nu va mai spun ca toti parametrii socio- demografici arata un grad de saracire al populatiei ca dupa un indelungat razboi…:.multi, din ce in ce mai multi, sub pragul saraciei; o clasa medie impovarata din ce in ce mai mult, “trecand” in masa spre saracie de la un an la altul; cu populatia  activa, in mare parte migrata, sau pe pozitia de a migra; la varf cu super imbogatiti cu averi de zeci de milioane pe care numai  Panama Papers ni-i mai pomeneste, cu resedinte in Monaco sau in resorturi exotice… asta-i Tara mea astazi…..In curand, pe benzile pentru biciclete(facute si rasfacute de Gabi) de pe calea Victoriei si pe sub Arcul de Triumf, amintind de “deschiderea” Olgutei, va merge ceea ce a mai ramas, in afara clasei politice veroase: un grup de asistati sociali (in)apti de vot, cat o mai tine……

Nici nu  pot sa ma gandesc  sa mai scriu despre altceva decat despre suferinta tarii mele, mai mare ca oricand…. Nici despre “schimbul de mame” al Gabrielei Firea, nici despre “deschiderea” de exceptie, aproape contorsionista,  a Olgutei Vasilescu, nici despre vizita in Israel a Vasilicai si a Lui; despre doctorul personal de origine romana al lui Netaniahu …. care le-a facut posibile, atunci cand nimeni din lumea asta nu i-ar fi primit….., sau despre “nuclearele” la care ma astept cat e plecat Dragnea, cum se intampla de obicei.Despre nimic.

Plang in sufletul meu si ma revolt cum o fac “acum mii de oameni in fata guvernului, strigand: HOTII!HOTII! Live”

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s