Episodul 16 (saptamana 26/2018)

Episod  scurt

“Icoana” de la capatul strazii

Iesirea mea la propriu, “in lume”, se face, la capatul strazii, pe langa Liceul Iulia Hasdeu.Acesta este drumul pe care ma poarta pasii aproape involuntar… “Marcat” de genialitatea dar si de destinul tragic al Iuliei Hajdeu,stralucitoarea  stea stinsa la 18 ani…. acolo mi-am gasit dupa mai mult de 20 de ani (de la absolvire) o noua “stea”, un “loc de omagiu”, ca o icoana sfanta, fara a carui vedere parca tot ce as face n-ar avea sens…..Atata dependenta mi-a creat! ….. In dreapta intrarii principale, caut, de fiecare data, aproape instinctiv, cu religiozitate si emotie, sa vad placuta de marmora pe care scrie scurt: “Raluca Salajan/ Erou al revolutiei romane/ decembrie 1989”……La-nceput imi venea sa strig in gura mare:         “ Oameni! Oameni! Intoarceti capul! Nu treceti nepasatori!…Stiti voi ca aici a invatat o tanara, care si-a jertfit viata pentru libertatea noastra in Revolutie?”…… ( nu vreau sa va spun cat am suferit intr-o perioada cand din cauza unor lucrari de renovare, niste schele imi  ascundeau “Tanara eroina” careia,  cu recunostiinta, aproape zilnic, ii lasam buchetelul meu de lacrimi de multumire)….Nu pot sa nu o “vad” prea multe zile!…… iar cand reveneam, o cautam cu ardoare, pentru a-mi putea “continua” viata….(Mi-as fi dorit sa-i vad pe elevii actuali ca adauga macar o fotografie a Ralucai Salajan la placa de marmora).

Acum, poate mai mult ca oricand inima-mi este sfasiata de durere….De ce te-ai “transformat” in “piatra” Raluca, de la “ Iulia Hajdeu”, erou al Revolutiei Romane?De ce v-ati jertfit tu si alti multi eroi si eroine, (incepand cu Ecaterina Teodoroiu, eroina de la Jiu, in razboiul pentru reintregirea tarii)? De ce? De ce?… Pentru ca, dupa 100 de ani, urmasii vostri frumosi din Piata Victoriei sa fie facuti fascisti de catre cei care vor sa le fure inca o data, pentru a cata oara, libertatea si demnitatea?….

Va rog din suflet, maine, 27 iunie 2018,la dezbaterea motiunii de cenzura in Parlamentul Romaniei, “intoarceti” toti capul catre “Raluca”,( Nesun Dorma-in traducere “Nimeni sa nu doarma!”) ca sa o omagiem cum se cuvine, ca “erou al revolutiei Romane” si sa dam inca “o lectie de democratie” ciocoilor vechi si noi…..

Poate asa va intelege si Liviu Dragnea ca “ de patruzeci de ani vorbeste in proza”…. ca celebrul personaj, monsieur Jourdain, din “Burghezul gentilom” al lui Moliere….

Poate asa vor intelege toti romanii ca “statul paralel” exista, direct sau indirect, prin cei ce maine vor vota impotriva motiunii de cenzura. Uitati-va la ei si tineti-i minte!Ei sunt cei care-si incalca juramantul de la investire.Nici nu cred ca-l mai stiu! ( daca tot ii mananca sa“umble” la codurile penale, poate ne aduc ei aminte sa propunem si o infractiune de “incalcare de juramant”, pentru care sa se prevada niste pedepse echivalente cu cele pentru “tradare”si “ inalta tradare”…Ce abuz in serviciu?….Poate n-o sa le mai arda de joaca….)

GG

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s