Articolul 24 (saptamana 49)

Articolul 24 (saptamana  49/2018)

Tot anul 2018 am fost, cat am putut,  alaturi de voi  printr-a-mea satira politica….

Dupa mitingul din 10 august, cand am vazut ce cadou otravit a facut coalitia de la guvernare poporului roman tocmai in anul  celebrarii a 100 de ani de la faurirea partiala a Romaniei  Mari, mi-a fost din ce in ce mai greu sa scriu, cu atat mai mult cu cat infractorii guvernati si parlamentari isi vedeau mai departe de “ agenda” lor,total diferita de programul cu care au mintit alegatorii si au castigat puterea…Iar despre ei scrisasem cam tot ce se putea scrie.Treburile evoluau atat de grav, incat nicio ironie nu-si mai avea loc.M-am imbolnavit si eu (cel  caruia pana la lacrimi i-era draga viata) odata cu tara …..

Acum de ziua ta,dulce Romanie, imi strang  seva de viata pe care o mai am, ca sa transmit cateva ganduri.

Am sa incep de la cadoul pe care l-am facut fetelor mele pentru 1 Decembrie, ziua nationala:

Melodia Eminescu a lui Ion si a Doinei Aldea  Teodorovici, pe versurile marelui poet roman Grigore Vieru.Ascultati-o pe  https://youtu.be/9AtQE_UdeXk

Desi sunt sigur ca au inteles si singure de ce am ales tocmai aceasta melodie, am sa ma explic. Asa cum mi-a transmis tatal meu mie, asa ma simt dator sa le transmit si eu lor: mai avem un colt de tara, (Basarabia si Bucovina de nord si daca tot ne-aducem aminte mai des zilele acestea, dar nici pe departe  cat ar merita, de Regina Maria, sa nu uitam nici de Cadrilater, cu inama ei la Balcic) unde lacrimile curg, si pana nu-l vom aduce acasa, Romania Mare nu este deplina.Acum putem doar sa remarcam ca suntem printre putinele natii din lume inconjurate de proprii conationali, peste toate frontierele, in pofida tuturor deznationalizarilor la care au fost supusi romanii de-acolo, de-a lungul istoriei……

Sigur ati putea sa-mi spuneti ca in logica aceasta ar fi indreptatite si aspiratiile altora….. ca cele ale iredentistilor maghiari….Exista o fundamentala diferenta.Si o spun cu dragoste si mandrie de roman:pot  sa sarbatoreasca ce vor ei, centenare, milenare, insa asa, ca noi, sa existam decand lumea si pamantul pe aceste meleaguri nu prea exista natii in istorie.Toti au trecut pe langa noi, sau peste noi, ca romanii in antichitate…. sau popoarele migratoare in evul mediu, care au populat intreaga Europa (inclusiv Campia Panoniei, ca tot vorbeam de unguri)…. Unii au lasat urme, dar numai noi am ramas in vatra multimilenara, dintotdeauna. Noi n-am venit de nicaieri. Noi am fost aici  dintotdeauna (nici Trump care-i bumbaceste pe migranti acum nu se poate lauda cu asa ceva. Daca-as putea sa calatoresc in timp, m-as duce in trecut cand s-a colonizat America si le-as aplica stramosilor emigranti din Europa ai lui Trump, acelasi “regim” pe care el cu infinita ipocrizie il aplica acum altora).

Si inca ceva: noi vorbitorii de Limba Romana, lasata „mostenire” prin celebrul Testament al lui Ienachita Vacarescu (Urmașilor mei Văcărești/Las vouă moștenire/Creșterea limbii românești/Ș-a patriei cinstire.),cand inca eram principate romane, am fost stavila imperiului Otoman in expansiunea lui spre centrul si vestul Europa.Si pentru ca noi am fost si am luptat aici, numai ocolindu-ne au ajuns otomanii la portile Vienei…..Cand noi ne luptam si ne parjoleam singuri holdele si pamanturile in fata dusmanilor, ne otraveam fantanile…., cei din vestul nostru-si ridicau in liniste catedrale, isi consolidau statele…. Si ne promiteau din cand in cand ajutoare armate care mai intotdeauna nu ajungeau.

 

Si sa mai stiti ceva, romani?!In strafundurile pamanturilor noastre (zona Vrancea, la-ntorsura Carpatilor) se-mbina Pamantul prin  cele trei  placile tectonice continentale:ale Europei,  Asiei si   Africii. Ne-a dat noua pozitia asta o “energie” aparte?….Sa fie asta motivul pentru care noi am rezistat aici la suprafata,  ca o insula latina intr-o mare slava, inconjurati  in ultimul mileniu de trei mari imperii: tarist, otoman si austro-ungar? …..Nu degeaba  papa Ioan Paul al 2-lea a numit Romania “Gradina Maicii Domnului”!

Din pacate si cu asta inchei, dupa jumatate de centenar in comunism si o tranzitie care nu se mai termina de 30 de ani, ranile lasate de epoca trecuta fiind prea adanci,tara mea este din ce in ce mai bolnava si mai sangeranda…. Nimic nu merge cum trebuie….Totul se prabuseste…. Romanii conducatori de astazi sunt o rusine, sunt tradatori ai neamului….

Numai o strafulgerare de mandrie nationala,asa cum ne-o “cer” martirii neamului,  o noua revolutie  ne-ar face sa-i spulberam “ca o pleava vanturata”,  pe toti cei care ne otravesc viata de trei decenii, profund in ultimii doi ani, cand tind sa ne schimbe destinul european. Ori asta nu se poate!…..

La multi ani Romania!La multi ani romani, oriunde ati fi!

“De avem sau nu dreptate/Eminescu sa ne judece.”

Cu dragoste,

GG

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s